Er virusscannere nødvendige på smartphones? Det er der delte meninger om, men mange bliver overraskede over, hvor udsatte de er.
Lige nu læser andre
Faktisk forekommer vira sjældent på mobiltelefoner. Men andre former for malware, som adware og spyware, er udbredte – både på Android-telefoner og iPhones. Bør du derfor installere en virusscanner?
Vira kender vi primært fra computere, hvor de udgør et alvorligt problem. En virus er et skadeligt stykke software, der installerer sig selv på din enhed og kan sprede sig til andre.
Indtil videre har producenter af antivirussoftware aldrig observeret mobilsoftware, der spreder sig mellem enheder. Derfor kan man sige, at egentlige vira ikke findes på smartphones. Det skriver det hollandske medie PlusOnline.
Malware på telefoner
Læs også
Der findes dog andre former for malware – en samlet betegnelse for skadelig software – som bestemt forekommer på telefoner.
Den mest almindelige er adware, hvor du får vist uønskede reklamer. Du kan også blive ramt af spyware, som stjæler (følsomme) data. Og så er der ransomware, hvor dine data bliver ‘taget som gidsel’, så du kun kan få adgang til dem igen mod betaling.
Ofte opdager man ikke straks, at telefonen er inficeret. Tegn kan være øget dataforbrug, konstante pop-ups med reklamer, ukendte apps der installeres, overophedning, hurtig afladning af batteriet og hyppige nedbrud.
Hvordan kommer malware ind på din telefon?
Malware kan komme ind via apps, som er downloadet uden om den officielle App Store eller Google Play. På en iPhone kræver det typisk en såkaldt jailbreak. På Android er det nemmere.
Klik på skadelige pop-ups, eller åbnede filer via e-mail, WhatsApp, sms eller sociale medier kan også være farlige. Usikre Wi-Fi-netværk udgør ligeledes en risiko.
Android er dog mere sårbart end iOS, fordi det er open-source, hvilket betyder, at alle kan se kildekoden. Det gør det nemmere for producenter at tilpasse systemet, men også for hackere at finde sikkerhedshuller.
Sårbarhederne lappes gennem sikkerhedsopdateringer. Men ikke alle producenter udsender dem hurtigt, og billige modeller får færre opdateringer – det gør Android-telefoner endnu mere udsatte.
Google Play Protect beskytter dog som standard, da det scanner apps og advarer via funktionen Safe Browsing i Chrome.
iPhones er derfor sikrere pæå dette punkt, fordi iOS er lukket og derfor sværere at angribe. Apps bliver også grundigere tjekket end i Google Play. Malware på iPhones er yderst sjældent – og som regel kun på jailbreakede telefoner.
Et eksempel er ‘Ikee’-ormen fra 2009, der ændrede baggrunden på inficerede iPhones og stjal Apple ID’er.
Er en virusscanner nødvendig?
Til iPhones findes der ikke egentlige virusscannere, da apps ikke kan tilgå systemet direkte og kører i isolerede ‘sandkasser’. Sikkerhedsapps til iOS tilbyder typisk funktioner som VPN og adgangskodebeskyttelse, men altså ikke virusbeskyttelse.
På Android klarer antivirusapps sig ofte bedre end den indbyggede beskyttelse, herunder særligt mod ondsindede apps og phishing. Ulempen er, at de bruger batteri og sjældent er gratis – ofte kræver de et abonnement.
Her får du tips til at beskytte dig mod malware:
- Hold dit system og apps opdateret – installer altid nye opdateringer.
- Download kun apps fra officielle appbutikker.
- Tjek anmeldelser og antal downloads, før du installerer en app.
- Vær opmærksom på, hvilke tilladelser en app beder om.
- Åbn kun filer fra pålidelige afsendere og tjek indholdet for mærkeligheder.
- Undgå apps med få eller mistænkelige anmeldelser og vær opmærksom på uventede sms’er, beskeder på sociale medier og ekstra udgifter på telefonregningen.